2020. December


MAGAS SZINTEN INTEGRÁLT EREDETISÉGVIZSGÁLÓ ESZKÖZCSALÁD ÉS TECHNOLÓGIA FEJLESZTÉSE, PROTOTÍPUS KIFEJLESZTÉSE

 


Az MP Informatika Kft. 409.949.598,- Ft vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a Piac_13 kódjelű,Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében melyből csak 204.089.990,- Ft vett igénybe és használt fel és ezt kutatás fejlesztésre fordította a vállalkozás. .

A MP Informatikai Kft. közel 25 éve aktív közreműködője a hazai és nemzetközi biztonsági üzletágnak. A vállalkozás sikeresen megnyerte a támogatást projektje megvalósításához. A projekt célja, egy olyan kutatás-fejlesztési tevékenység megvalósítása volt, amely jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmaz.

A kutatás-fejlesztési munkánk eredménye a következő:

A termékek speciális azonosító kóddal történő ellátása révén olyan megoldást kínálunk, mely biztosítja a hamisítás elleni védelem mellett az áru biztonságos kísérését a gyártó kibocsátótól a végfelhasználóig. A termékazonosítási technikához olyan emeltszintű hitelesítési eljárást kombináltunk mely lehetetlenné teszi a visszaélést, de egyúttal képes biztosítani a folyamatban kizárólag jogosultság révén közreműködő valamennyi személy tevékenységének a monitorozását is. Ezzel lehet biztosítani a rendszer teljes egyenszilárdságát. Ezt az integrált megoldást, úgy a legújabb Európai Uniós, mint a magyar vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével lehet megvalósítani. Ilyen szintű integrált eljárásra más megoldás még nincs, ezért igen jelentős érdeklődés mutatkozik a felhasználói kör részéről különös tekintettel arra, hogy a vonatkozó eIDAS törvény, ill. a Bizalmi Szolgáltatások Szabályzása, Konverziós Rendelet a meta adatok kezeléséről, mind a mi általunk integrált megoldást támogatják.

A személyi adatok felvételezésére alkalmazott eszközök, valamint az azokhoz kapcsolódó magas szintű hitelesítési eljárásoknak köszönhetően kizárólag olyan adatok kerülhetnek a személyi nyilvántartóba, ill. a nagybiztonságú lézergravírozási eljárás révén az okmányokba, melyekkel való visszaélés lehetősége kizárható.

Az internet hálózat fejlődése a fogyasztói szokások gyökeres megváltozását eredményezte, ami lehetővé tette a mobil eszközök robbanásszerű elterjedését. A mobil eszközöket a felhasználók jelentős mértékben nem a telefonálásra használják, hanem a számtalan applikáció segítségével a napi életmódjuk és igényeik támogatására szolgáló „társként” kezelik. Az egymás közötti kommunikációra számtalan olyan célhálózat terjedt el, melyek teljes mértékben képesek kiváltani a telefonálási funkciót. (Facebook, tiktok,  instagram, twitter stb.)

Ennek az új életstílusnak kiszolgálására a készülékeket magasabb technikai tudású modulokból kezdték el építeni 100 milliós darabszámokban, mellyel részint alapfunkcióvá tették a kiváló minőségű kamerákat, a különböző egy és kétdimenziós kódok olvasását, a hangrögzítést, az ujjlenyomat alapján történő azonosítást, az arckép felvétellel történő azonosítást, a grafikai műveleteket kiszolgáló nagyteljesítményű CPU-kat, másrészt mindezt olyan árszinten amivel képtelenek voltunk lépést tartani.

Fentiek miatt, a fejlesztésünket egy szűkített speciális területre koncentráltuk, a QR kódra, mint korábban csak termékazonosításra használt 2 dimenziós kódra, a biztonságos személy és dokumentum azonosítás lehetőségeinek feltárására és az ezzel kapcsolatos alkalmazásokra.