Megvalósítás menete

 

A megvalósítás először a kutatás-fejlesztéssel kezdődött, amikor is azt kerestük,hogy milyen speciális azonosítókóddal tudnánk biztosítani a hamisítás elleni áruvédelmet . A kutatás során találtunk egy speciális fóliát, ami biztosítani tudja ezen követelményeket.  Ez egy speciális előállítási technikával előállított fólia, ami véletlenszerű biztonsági kódot tartalmaz,  erre fémréteget gőzölnek fel.

 

Ahhoz, hogy az áruhoz hozzá lehessen rendelni a speciális fóliát meg kell jelölni azt,  ehhez QR kódot használunk. A QR kód a fóliára lézergravírozási eljárással kerül, oly módon, hogy a fém réteget lézerrel leégetjük a fóliáról.

 

Lézergravírozó gép használata

 

Lézergravírozott fólia vizsgálata

 

Következő lépésben egy gépet terveztünk, amivel a jelöléseket be lehet olvasni. A gép tervezésénél előtérbe helyeztünk pár funkciót, amit a technikai fejlődés és az új kihívások indokolnak. Ezzel egy másik terület, a migránsprobléma látszott kibontakozni.

 

Mivel a bevándorlókat minden esetben regisztrálni kell, a kidolgozott eljárásban a bevándorlók egy chipes azonosító kártyát kapnak.  A chip tartalmazza a kártya tulajdonosának adatait.  A kártyán a tulajdonos adatain túl egy QR kód is szerepel, ami a chip kiolvasásához szükséges információt tartalmazza. A tulajdonos azonosítása ujjlenyomat alapján is történik.

 

Ha a bevándorló nem határponton jön be az Unió területére és igazoltatásnál, nem rendelkezik kártyával, az ellenőrző eszközzel az adatait is fel lehet venni, ami magába foglalja a következőket:

- Személyes adatok

- Fénykép

- Aláírás

- Ujjlenyomat

 

Elektronika tervezése

 

Technikai megbeszélés

 

 

Az eszköz tervezésével párhuzamosan ki kell alakítani egy olyan adatkezelő rendszert, ami az árutárolást és a személyi nyilvántartást  is magába foglalja, ami online módon kapcsolódik az adattároló rendszerhez. Az adatkezelő rendszerben a beküldött adatokat digitális aláírással, és időbélyeggel látják el, így biztosítva azok módosíthatatlanságát. Az adatok beküldését az adatkezelő rendszerbe online kell elvégezni, amihez a GSM modul is szükséges.

 

Ezek követelmények kialakításával, már el lehetett kezdeni a gép tervezését, ami meghatározza, milyen eszközöket kell tartalmaznia. A következő eszközök lettek meghatározva:

 

- Vonalkód olvasó

- RFID olvasó

- Ujjlenyomat olvasó

- Kapacitív képernyő

- Kamera

- GSM modul

 

Az eszközök tervezése után a részegységek beszerzése és összeépítése következett. Az így elkészült prototípust teszteltük

 

Az eszköz elemei

 

Az integrált board

 

Érintőképernyő beszerelés

 

Az elkészült eszköz: MIVD

 

A sikeres tesztelés után, a végleges prototípus legyártása következett, ami rendelkezett már az összes funkcióval és így a kész eszköz elkészült.

 

Aláírás teszt

Chip teszt

 

Ujjlenyomat teszt

 

Vonalkód teszt